Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 19 ianuarie 2011

Manastirea Sfanta Ana din Orsova(Oras vecin Cartierului Gura Vaii)


Manastirea Sfanta Ana, Orsova este localizata pe Dealul Mosu, oferind o priveliste deosebita care domina orasul Orsova si imprejurimile. Manastirea a fost contruita urmand traditia bisericilor de lemn, intre anii 1936 si 1939 de catre fondatorul acesteia Pamfil Seicaru care a dorit sa aduca un omagiu lui Dumnezeu dupa ce in Primul Razboi Mondial a scapat cu viata dupa ce a fost ingropat pe deal de viu in timpul exploziei unei bombe.


Biserica reprezinta centrul complexului monahal, chiliile de maici strajuind-o de-o parte si de alta. Manastirea Sfanta Ana a avut in perioada comunista diverse destinatii fiind pe rand sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoza, tabara pentru copii, bar si receptie pentru hotel. Tot in perioada comunista aspectul bisericii manastirii a suferit modificari, fiind sterse toate picturile din interiorul acesteia (ramanand numai cele din turn). Sfintirea manastirii a avut loc pe 2 decembrie 1990, iar in perioada 1993 - 1997 au fost efectuate lucrari vaste de restaurare ale picturilor murale si ale iconostasului, in 1996 fiind terminata si constructia turnului cu clopot. Din 1995 functioneaza si muzeul manastirii care este dedicate fondatorului sau Pamfil Seicaru.

Biserica Catolica din Orsova reprezinta una din atractiile importante ale orasului. A fost construita intre anii 1972 - 1974 sub supravegherea arhitectului Hans Hackelmann si este considerata o capodopera a arhitecturii sec. XX impresionand prin forma sa interioara de cort si acoperisul in forma de cruce. De remarcat faptul ca aceasta biserica reprezinta puntea de legatura intre minoritatile orasului Orsova - germani, cehi, romani si unguri prin faptul ca liturghiile se tin in toate cele patru limbi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu